GESCHIEDENIS
In augustus 1934 bespreekt de kerkvoogdij een verzoek van de kerkenraad voor het eerst de bouw van een evangelisatiegebouwtje tussen Zelhem, Ruurlo en Wolfersveen. De kerk voelt noodzaak maar het duurt nog lang voordat de uiteindelijk kapel gebouwd kan worden.
Uiteindelijk sticht in 1951 de NH gemeente Zelhem en Hengelo een kapelletje voor de bewoners van Veldhoek. Op 8 juli 1951 vindt de feestelijke ingebruikneming plaats en wordt ook de naam bekend gemaakt. De kapel staat aan de Schapendijk, de toepasselijke naam is dan ook Kapel DE GOEDE HERDER.
In de klokkenstoel hoort uiteraard een klokje. Het klokje kent een bijzondere geschiedenis. Een prachtige luidklokje dat ooit is gemaakt in België, en de 2e wereldoorlog heeft overleefd.
De klok kan nog altijd geluid worden met het ‘bim-bam koord’ op het balkon. Omdat de herkomst niet geheel duidelijk is is de afspraak gemaakt dat het klokje bij verwijdering toekomt aan de kerk.
Monumentale waarde
Volgens de monumentencommissie beschikt de kapel over een bijzondere monumentale waarde. Het object valt op door de esthetische kwaliteiten, het heeft gave verhoudingen en een gave detaillering in vormgeving en bijzonder materiaalgebruik (houten gevels). De voorgevel is symmetrisch opgezet met in het midden een rondboogvormige houten opgeklampte dubbele deur in het entreeportaal.
De kapel heeft een rechthoekig grondoppervlak en telt één bouwlaag. Het schip is eenvoudig sober vormgegeven. Het object roept door zijn materiaal- en kleurstelling associaties op met een Scandinavische bouwtrant. De kapel markeert het buurtschap en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Veldhoek.
Tekst van Veldhoeks Belang over de geschiedenis van Veldhoek en de Kapel (https://www.veldhoeksbelang.nl/historie)
De aanleg van de weg Doetinchem- Zelhem- Ruurlo in 1928 was van grote betekenis voor de ontsluiting van de Veldhoek. In 1933 werd café, pension Wentink gebouwd aan de Veldhoekseweg, aan de overkant was er al de smederij van Hein Alfers, later Eelderink. Verder was er nog bakker, kruidenier Kreunen, de molen en maalderij van Coops, fietsenzaak, winkel en benzinepomp van Kappert en een manifacturenwinkel van Mulder. Aan de Ruurlose kant, achter de basisschool, was er nog een bakker, kruidenier Wolsheimer.
Het Veldhoeks feest werd in een feesttent naast het café voor het eerst georganiseerd. Café Wentink was meer dan een sociale ontmoetingsplaats. Hier werden in het begin ook kerkdiensten gehouden. Het orgel stond permanent in het café. De kerkdiensten werden ook bezocht door de mensen uit ’t Wolfersveen en Varssel. De Hervormde gemeente in Hengelo en Zelhem wilden zo bezien of het nodig was een kerk te bouwen.
Nadat de behoefte duidelijk was gebleken werd de kapel neergezet in 1951 aan de Schapendijk en daarmee lag ook de naam De Goede Herder voor de hand.
Persberichten sluiting Kapel:
Contact Zuid:
https://www.contactzuid.nl/nieuws/cultuur/411863/de-goede-herder-kapel-sluit-de-bijbel
Omroep Gelderland:
https://www.gld.nl/nieuws/7639606/deze-unieke-kapel-wordt-omgebouwd-tot-woning
Contact Bronckhorst Noord:
https://www.contactnoord.nl/nieuws/algemeen/332265/verkoop-van-de-goede-herder-kapel-in-de-veldhoek